De fiscale voordelen van "Natuurlijk" Vastgoed
Steeds vaker kloppen mensen aan bij rentmeesters om baas te kunnen worden in eigen bos. Dat gaat van houthakkers, yogadames en bushcrafters tot vogelaars, ondernemers en grootgrondbezitters.
Meer groen begint bij jezelf
De meeste klanten zijn natuurliefhebbers die met hun geld iets goeds willen doen voor de samenleving. Steeds meer particulieren en bedrijven wachten niet langer op de overheid en nemen zelf initiatief om bos te beheren, te revitaliseren en opnieuw aan te leggen. Meer groen begint bij jezelf, maar het bezit van bos en natuur heeft ook fiscale voordelen.
Fiscale voordelen
Het belangrijkste voordeel is dat de belastingdienst het bezit van bos- en natuurgrond niet ziet als bezit. Bos- en natuurgrond zijn dan ook niet belast in box 3. Dat geeft een jaarlijkse besparing van ± 2% op de koopprijs van jouw natuurlijke gronden.
Daarnaast geldt een vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aanschaf van uw eigen bos. Als het bos gedurende 10 jaar in stand wordt gehouden rekent de fiscus 0% overdrachtsbelasting. Dat is nog eens wat anders dan de 10,4% die elders geldt!
Tenslotte is er extra fiscaal voordeel te behalen wanneer u meer dan 5 ha aaneengesloten bos en/of natuur bezit. Het bos- of natuurgebied is dan te rangschikken onder de natuurschoonwet 1928. Het grootste voordeel is dat geen erfbelasting hoeft te worden betaald bij overlijden van de eigenaar. Het bos/natuurgebied kan dus belastingvrij overgaan naar de volgende generatie.Tevens zijn de gronden (zonder gebouwen) vrijgesteld van de jaarlijkse onroerend zaak belasting (OZB).
Voedselbos
Het is steeds populairder om meer uit je eigen natuur halen. Niet alleen hout, ook noten, fruit en bessen worden vaker geplant. Deze oogst is onbelast. Plukbossen, voedselbossen en agroforestry worden meer en meer gemeengoed in Nederland.
Bomen groeien tot in de hemel en bos is een kostbaar bezit, dus ontdek de waarde van je eigen natuur!
Joris Vermaesen is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Overijssel.
Reactie: