Nieuws | 08 februari 2020

“Xtc-lab bij boerderij was goed voor 15,5 miljoen pillen: boer krijgt 14 maanden cel”. DEN BOSCH - De boer uit Liempde bij wie de politie vorig jaar een drugslab op zijn erf vond, moet veertien maanden de cel in.

Twee mannen die in een vakantiehuisje op het terrein van de boer woonden en xtc-pillen maakten in het lab kregen allebei vier jaar celstraf. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. Het drugslab bleek nog groter dan aanvankelijk gedacht. Lees volledig krantenartikel.

Nederland heeft de twijfelachtige eer bovenin de lijstjes te staan van drugsexporterende landen. We zijn niet alleen goed in de export van landbouwproducten, maar helaas ook in het exporteren van drugs. De productie van wiet heeft enig raakvlak met de landbouwsector. Niet alleen qua teelt, maar ook qua faciliteiten.

In de grensprovincies is vrijwel elke boer wel eens benaderd door drugscriminelen om ruimtes, zoals stallen en kassen beschikbaar te stellen voor de productie van wiet. De criminelen willen graag grote ruimtes die ver van de bewoonde wereld liggen. Daar kunnen zij rustig hun gang gaan. Het ronselen van bedrijfsruimtes gaat steeds vaker via via. Ik heb al verhalen gehoord van boeren die benaderd worden door hun buurmanboer!

Het is voor boeren verleidelijk om in zee te gaan met criminelen, vooral als ze de agrarische bedrijfsvoering niet (meer) op orde krijgen. Eén wietplant levert in een paar maanden tijd bijna 500 euro op. Op 1 m2 passen ± 10 planten. Met 3 tot 4 oogsten per jaar is dus al gauw een opbrengst te halen van 3x10 x € 500 =15.000 euro per jaar/ per m2. Daar kan geen melkkoe tegenop!

De rekensommen voor chemische drugs zijn nog rooskleuriger, maar het afval des te bezwaarlijker. Verreweg de meeste dumpingen van chemisch afval vinden plaats in het buitengebied. Tot voor kort was de eigenaar van de grond verantwoordelijk voor het verwijderen van de troep. Dit heeft veel wrevel opgewekt bij grootgrondbezitters als Staatsbosbeheer, de Nederlandse Spoorwegen en landgoedeigenaren.

In een uitspraak van 20 december 2017 heeft de rechtbank Oost-Brabant verklaard dat de opruimkosten van het drugsafval ten onrechte op de grondeigenaar werden verhaald. De Rechtbank stelt dat de eigenaar niet het verwijt kan worden gemaakt dat iemand anders de wet overtreedt en daarmee de veiligheid en volksgezondheid in gevaar brengt.

Mocht u als grondeigenaar betrokken raken bij illegale dumpingen, let dan goed op. De gemeente of milieudienst zal snel ter plaatse komen om de boel op te ruimen. Mochten zij de kosten op u willen verhalen dan kunnen onze rentmeesters u helpen hiertegen in verweer te gaan. Als rentmeesters zijn we juridisch goed geschoold in het belang van de eigenaar.

Joris Vermaesen

Joris Vermaesen is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Overijssel.

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.