De transitie in het landelijk gebied en de voorbeeldfunctie van Utrecht
Vrijdag 22 november 2024 waren de leden van Rentmeesters.nl bij elkaar in Achterveld voor de eindejaarsvergadering.
Als onderwerp voor discussie was gekozen voor de transitie in het landelijk gebied, een thema waarmee de leden regelmatig worden geconfronteerd in hun werkgebied. Immers er speelt op dit moment van alles op het gebied van water, natuur, klimaat en landbouw.
Totstandkoming Programma Utrechts Landelijk Gebied
Omdat Utrecht qua aanpak van de natuuropgave een soort voortrekkersrol vervult, had Rentmeesters.nl Anja de Wit, gebiedscoördinator Vijfheerenlanden bij de provincie Utrecht, uitgenodigd voor een presentatie.
Ook nadat bekend werd dat het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) geschrapt zou worden, is Utrecht doorgegaan met de plannen voor een toekomstbestendig landelijk gebied. Daartoe werd Utrecht verdeeld in 9 deelgebieden. De focus voor deze 9 gebieden ligt niet alleen op de in het NPLG genoemde doelen natuur, water en klimaat. In Utrecht wordt tevens de landbouw in het totaalplaatje betrokken.
Financiering
Het schrappen van het NPLG betekende tevens het einde van het transitiefonds, waarbij een bedrag van 24,3 miljard euro beschikbaar zou komen voor het bereiken van de in het NPLG gestelde doelen. Helaas heeft de overheid nu andere accenten gelegd. Desondanks heeft de provincie Utrecht op korte termijn € 249,5 miljoen euro beschikbaar om de doelen uit het UPLG dichterbij te brengen.
Voorbeeld voor andere provincies
De minister heeft weliswaar het NPLG geschrapt, maar Anja de Wit en haar collega’s in Utrecht zijn zich er van bewust dat noodzakelijke stappen gezet moeten worden in het streven naar een toekomstbestendig landelijk gebied. Anja spreekt de hoop uit dat andere provincies het voorbeeld van Utrecht zullen volgen en op eigen initiatief de handschoen oppakken.
Reactie: