Nieuws | 22 juni 2021

Veel Nederlandse banken zijn voor hun resultaten grotendeels afhankelijk van rentemarges. Echter door dalende (markt)rentes verdienen de banken nog nauwelijks aan het uitlenen van geld.

Het verschil tussen inleenrentes (bijv. rente op spaargeld) en uitleenrentes (bijv. rente op hypotheken en bedrijfskredieten) neemt steeds verder af.Met als gevolg dat de meeste banken met ingang van 1 juli 2021 een negatieve rente rekenen vanaf € 100.000,-- per rekening.

De hoogte van de rente
De verhouding in de markt tussen vraag en aanbod naar leningen en de omvang van vermogen (beleggingen en spaargeld) bepaalt de hoogte van de rente. Als er veel vermogen onder de mensen is of weinig vraag naar leningen dan is de rente laag. Veranderingen in de verhouding tussen deze twee hangen samen met langjarige trends waar de Europese Centrale Bank (ECB) weinig invloed op heeft. Diverse factoren, zoals de lage rentestand en economische groei van opkomende economieën, hebben ertoe geleid dat het vermogen wereldwijd is toegenomen. De coronacrisis heeft de spaarneiging nog versterkt.

Inflatie
Om de economie te stimuleren en de inflatie op peil te houden koopt de ECB sinds 2015 massaal obligaties en bedrijfsleningen op tot het inmiddels astronomische bedrag van 1.850 miljard euro. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. Naast gevolgen als lage of negatieve rente en toenemende schulden heeft dat ook impact op het rendement van de vermogende particuliere belegger of investeerder. Omdat spaargeld en obligaties weinig of niets meer opbrengen, gaan mensen op zoek naar rendement in andere, risicovollere beleggingen zoals aandelen, cryptovaluta en vastgoed, waardoor het gevaar op zeepbellen toeneemt.

Investeren in agrarische grond
Is er een alternatief om waardevast te investeren? Jazeker, gelukkig nog steeds. Van generatie op generatie vormt agrarische grond een solide belegging. Het zogenaamde “oude geld” koos traditiegetrouw niet voor snelle winst, maar voor duurzaam en zekerheid. Investeren in landbouwgrond is nog steeds een goede en veilige manier om spaargeld te beleggen. Er zijn diverse redenen om te investeren in landbouwgrond.

  • Grond is tastbaar. Grond staat op naam, je kunt je eigendom zelfs bezoeken
  • Grond is niet onderhevig aan inflatie. De geschiedenis leert dat de waardestijging van grond de inflatie goed kan bijhouden.
  • Grond is te verpachten. Een rendement van 1,5% tot 2% is vrij gemakkelijk te realiseren.
  • Grond wordt steeds meer een schaars product. Heel veel partijen kijken naar het landelijk gebied. Regelmatig wordt landbouwgrond omgezet voor woningbouw, industrie, wegen, natuuraanleg, etc.

Kortom, investeren in landbouwgrond is een prima middel om negatieve rente te voorkomen. In geval van een herbestemming levert landbouwgrond snel rendement, maar in de regel is een belegging in grond een belegging voor de lange termijn. Wilt u hierover goede en betrouwbare voorlichting? Neem dan contact op met de rentmeester in uw provincie.

Johan Benschop

Johan Benschop is lid van Rentmeesters.nl in de provincie Zuid-Holland

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.