Nieuws | 09 oktober 2024

Na 40 jaren procederen en onderhandelen kan de schop in de grond. Het 12 km lange snelwegtraject tussen de A15 bij Bemmel en de A12 bij Duiven mag gerealiseerd worden.

Over deze verbinding plus de verbreding van de A12 en de A15 werd een eindeloos juridisch steekspel gevoerd tussen milieuactivisten en de overheid. Nu nog rijdt het verkeer, waaronder ook veel vrachtauto’s richting Duitsland en Oost-Europa, via de A50 en het Velperbroekcircuit naar de A12. Met de regelmaat van de klok heeft die verkeersstroom een verkeersinfarct rondom Arnhem en Nijmegen tot gevolg.

Angst voor de negatieve gevolgen
Het probleem van milieuactivisten en omwonenden was en is nog steeds de negatieve gevolgen voor de natuur en de angst voor geluidsoverlast. Het nieuwe stuk snelweg is gepland door het natuurgebied Rijnstrangen, onderdeel van een Natura-2000 gebied. Nederland bestaat uit 162 Natura-2000 gebieden, een natuurnetwerk aangewezen onder de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn.

Stikstofneerslag compenseren
Om de bouwwerkzaamheden toch doorgang te kunnen laten vinden heeft de overheid onder andere in 2021 een zestal boerenbedrijven uitgekocht. De overheid koopt daarmee de stikstofemissie van de agrarische bedrijven om zodoende de milieubelasting van het nieuwe stuk snelweg te compenseren. Dat heet extern salderen.

Tracébesluit definitief
In de einduitspraak van 2 oktober 2024 komt de Raad van State tot de conclusie dat de stikstofneerslag in de omliggende natuurgebieden is gedaald en in de periode tot 2030 verder blijft dalen. Daarmee is het tracébesluit A12/A15 Ressen-Oudbroeken definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed.

Het blijft moeilijk
Interessant is de vraag of voor vergelijkbare, toekomstige projecten eenzelfde beoordeling zal plaatsvinden. Vermoedelijk zal het maatwerk blijven waarbij de Europese richtlijnen maatgevend zijn. Zowel de overheid als marktpartijen zullen daarbij nauwlettend in de gaten worden gehouden, onder andere door milieuorganisaties. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken. Dat het een voortdurend conflict blijft is wel zeker. Naar verwachting zal per project worden beoordeeld of de uitvoering al dan niet in strijd is met landelijke en Europese regelgeving. Het ligt voor de hand dat deze gang van zaken zeer regelmatig tot vertraging of het stopzetten van projecten zal leiden.

Rentmeesters zijn regelmatig betrokken bij projecten rondom extern salderen en de uitkoop van agrarische bedrijven, ondermeer ten behoeve van stikstofruimte. Zij adviseren zowel de betrokken bedrijven als ook de overheid. Uiteraard niet tegelijkertijd. Een rentmeester heeft altijd maar 1 opdrachtgever. Dat is vastgelegd in de gedragsregels van Rentmeesters NVR. Heeft u vragen over dit onderwerp. Neem dan contact op met de rentmeester in uw regio.

Reactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.